10/3/2024

Luisteren in tijden van verkiezingen

Luisteren is cruciaal in de politiek, niet alleen tijdens verkiezingen maar ook daarna. Écht luisteren helpt om polarisatie te verminderen en oplossingen te vinden. We Are All Ears stimuleert lokale besturen echt naar hun burgers te luisteren.

Twee keer dit jaar worden we verwacht in het stemhokje. En zeker in de laatste rechte lijn naar zo’n verkiezingen krijgen we heel wat informatie van politici die ons proberen te overtuigen dat zij onze stem waard zijn. Maar wist je dat luisteren eigenlijk ook ontzettend belangrijk is in de politiek? Zowel in tijden van verkiezingen als daarna?

Luisteren tijdens campagnes

De klassiekers in verkiezingscampagnes zijn bekend: folders, affiches, posts op sociale media en interviews vol oneliners in kranten en op televisie. Tijdens politieke debatten lijken kandidaten soms alleen maar te luisteren om te reageren en zo snel mogelijk zelf een punt te scoren, meestal ten koste van de ander. Dat is jammer en werkt polarisatie natuurlijk nog verder in de hand. Toch zien we ook steeds vaker dat het anders kan en zijn er ook kandidaten die actief tijd nemen om te luisteren naar burgers. Politici organiseren ‘buurtbabbels’ of inspraakmomenten om te horen wat er leeft in hun stad of gemeente.

Luisteren tijdens onderhandelingen

Vanaf volgende week is de verkiezingscampagne weer voorbij en starten de onderhandelingen om overal coalities op de been te brengen. In deze fase is luisteren echt essentieel om met verschillende partijen tot overeenkomsten en compromissen te komen. Het is niet altijd eenvoudig om de campagnemodus te verlaten en de harde woorden die soms vielen te overstijgen. Maar toch is echt luisteren cruciaal om samen oplossingen te vinden en verder te kijken. Luisteren naar elkaar betekent trouwens helemaal niet dat je het over alles eens bent of dat moet worden, zeker in een politieke context kan dat zelfs helemaal niet. Luisteren betekent wel respect opbrengen voor elkaar en tijd nemen om andere standpunten beter te begrijpen. Soms kom je op die manier misschien tot onverwachte oplossingen.

Luisteren tijdens een legislatuur

Het zou jammer zijn om burgers louter te reduceren tot kiezers. Het is dan ook fijn om te zien dat steeds meer steden en gemeenten inzetten op manieren om beter naar burgers te luisteren, los van verkiezingen. Want weten wat er echt leeft in een wijk of buurt kan pas als je de tijd neemt om in gesprek te gaan. Vanuit We are All Ears hebben we intussen al twee producten ontwikkeld om het luisteren als lokaal bestuur echt te omarmen. Zo kan een stad of gemeente een prachtige luisterbank  plaatsen en bijvoorbeeld de gewoonte installeren dat elke week de burgemeester een uurtje tijd maakt om op de bank plaats te nemen. De rest van de tijd is de bank een warme uitnodiging voor inwoners om ook naar elkaar te luisteren en tijd te maken voor ieders verhaal. Met onze luistermomenten organiseren we dan weer echte luisterdagen en gaan we met professionele luisteraars op zoek naar verhalen, dromen, frustraties, … en alles wat leeft in een gemeente. Zo krijgen politici een schat aan informatie waar ze verder mee aan de slag kunnen.

Zo hopen we dat luisteren ook echt het verschil kan maken in de lokale politiek. Dat is een mooie ambitie van We are All Ears, toch?

Meest recente

verbonden verhalen.

Bekijk alle verhalen